Katasztrófavédelmi gyakorlat

Figyelem riasztás!  A Rescue 24 állománya 19:00 órával haladéktalanul kezdje meg a felkészülést és az utazást.  Jelentkezzenek Ászár Keményítőgyár területén.


Koordináták: N47°32.040’ E18°01,135’ A riasztás oka: 6,9-es földrengés epicentruma volt a térség. Több személy a romok alatt. Víztározó szakadás várható! Pavelcze László v.k. igazgató
A fenti sms szövege jelent meg több mint 100 speciális mentéssel foglalkozó civil szakember telefonján 2013. 09. 04-én. Természetesen ez csak egy katasztrófavédelmi gyakorlat kezdete volt.

Elözmény. Az Elekes Gábor vezette Magyarországi Különleges Mentő és Tűzoltó Egyesület az évente megrendezendő gyakorlatát az Ászári Keményítőgyár területén tervezte megtartani, melyre meghívott, több hivatásos és civil mentőszervezetet is, így a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány Rescue 24 mentőcsapatát. A gyakorlat helyszíne ideális volt a RESCUE 24 mentőszervezet nemzeti minősítő gyakorlatának megrendezésére. Így a gyakorlat egyben ennek a nemzetközi mentőszervezetnek az árvízi mentési, légi mentési és városi kutató mentő és magasból-mélyből mentő tevékenységének nemzeti minősítő gyakorlata is lett egyben. A tevékenységeket az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kijelölt hivatásos, magas rangú vezetők ellenőrizték, s valamennyit jónak és példaértékűnek minősítették.
A rendezvény, az ENSZ által deklarált és minden nemzetközileg bevethető csapatra érvényes INSARAG irányelvek szerint került lebonyolításra.
A gyárudvar területén a valódi katasztrófáknál szokásos módon, a mentőcsapatok a táborépítéssel egy időben megkezdték a feltételezett áldozatok felkutatását, kimentését

A gyakorlatok:

Árvízi mentés, védekezés. A keményítőgyár melletti tó imitálta a veszélybe került víztározót, mely visszatérő veszélyforrás minden földrengés során. Itt a különböző védekezési módokat ( nyúlgát építés, buzgár körbezárás stb) mutatta be beavatkozó állomány. A védekezés közben a vízbe került személyek kimentése, helikopterrel, motoros csónakkal, búvárok bevetésével tette látványossá ezt a gyakorlatrészt.

Városi Kutatató Mentő (USAR) tevékenység. Romok alá szorult személyek felkutatásával, kimentésével foglalkozó komplex tevékenység, mely felöleli a kutyás és műszeres kutatásokat, romos épületek alá- és megtámasztását, falszerkezetek, födémek áttörését, nehéz épületelemek mozgatását, sérültek ellátását stb. Ezekhez a gyakorlatokhoz ideális terepet találtunk a keményítőgyár romos épületeiben, műtárgyain. Egy időben 4 munkaterületen dolgoztak a szakemberek 24 órán keresztül. Ezeket a mozzanatokat Elekes Gábor irányítása mellett végezték a csapatok, melyekben a hazai tűzoltók, bányamentők, ipari alpinisták s egyéb szakemberek mellett amerikai, ukrán, német, s erdélyi magyar speciális mentők is részt vettek. Látványos eleme volt a gyakorlatnak az egyik magas épület tetejéről kimentett személyek helikopter általi kiemelése, s elszállítása..

Magasból- mélyből mentési tevékenység. Nagy tapasztalatú kötéltechnikai szakemberek által végzett különleges mentési módszer a magasban vagy mélyben rekedt személyek kimentésére. Ezt a tevékenységet a Kelet Magyarországi Különleges Mentő Egyesület szakemberei végezték, Vincellér Tibor vezetésével, a gyárudvaron lévő világító oszlopon, és több magas épületen. Itt jegyzem meg, hogy Tibor, az alpolgármester úr kérésére, gyakorlaton kívül leszerelte a lakótelepen évek óta használaton kívüli szirénát, melyet a jövőben Ászáron szeretnének felállítani. A leszerelés megoldása, kivitelezése tanpéldája lehetne az ipari alpinista képzésnek is.

A gyakorlatot megtekintette Mikolasek Sándor polgármester, s Ligeti Gábor alpolgármester úr is. Sajnálatos, hogy a lakótelepen élőkön kívül nem volt más érdeklődő a faluból.
A rendezvény színvonalára jellemző, még hasonló nagyságú és színvonalú, civilek által szervezett (nem hivatásos katasztrófavédelmi szervezet által rendezett) katasztrófavédelmi gyakorlat nem volt Magyarországon.
Köszönet Ligeti Gábornak, aki engedélyezte a terület igénybevételét, s több módon is elősegítette a gyakorlat lebonyolítását. Köszönet továbbá Czigány Ferencnek a keményítőgyári tó tulajdonosának, aki megengedte a tó és környékének használatát a vízi gyakorlatok lebonyolításához. Valamint köszönet a lakótelepen lakóknak a türelemért, amit irántunk tanúsítottak.

Elekes Gábor

Ászár Község Önkormányzat

2881 Ászár, Kossuth u. 16.
Telefon:    34/353-938
Fax:          34/552-125
e-mail:      info@aszar.hu