Az Opera Nagykövete Program Ászáron

A Magyar Állami Operaház az „Opera Nagykövete” címmel programot indított annak érdekében,


hogy az iskolás gyermekek közelebb kerülhessenek az opera világához, és személyes felkészítést követően az év során úgy tekinthessenek meg egy-egy operát, hogy azt valóban megértsék, és valóban élményt jelentsen számukra.
A program keretében az ászári általános iskolások még tavaly, a Közösségi Ház szervezésében lehetőséget kaptak, hogy régiónk nagykövete, az ászári származású Kozák Márta művésznő szakértő tolmácsolásában, rendhagyó énekóra keretében megismerkedhessenek a zenés színház működésével, az előadások létrehozóival.
A hangolódás követően 2014. február 25-én – szintén Kozák Márta vezetésével – 42 gyermek lehetőséget kapott arra is, hogy előadáson kívül bejárhassák a nemrégiben felújított budapesti Erkel Színházat. A délelőtt során megtekintették a színház előterét és nézőterét, lementek a zenekari árokba, belestek a súgólyukba. Körülnéztek a színpadon a Vígözvegy balett díszletei között, és kalandoztak a kulisszák mögött is: benéztek az öltözőkbe, a díszlettárba – még a zsinórpadlásra is felmászhattak. A színházbejárás végén néhány percet láthattak a Parázsfuvolácska című darab – a Varázsfuvola gyermekeknek szóló átirata – próbájából is. A kirándulás délutánján a gyermekek megtekintették az Országházat és a Halászbástyát is.
A program a továbbiakban konkrét előadásra való felkészítéssel folytatódik, már ismét itt, Ászáron.
Köszönet a lehetőségért az Operaház vezetésének, és mindannyiunk nevében külön köszönet a kedves fogadtatásért és lelkes kalauzolásért Kozák Mártának és a színház bennünket fogadó munkatársainak és művészeinek!

Ászár Község Önkormányzat

2881 Ászár, Kossuth u. 16.
Telefon:    34/353-938
Fax:          34/552-125
e-mail:      info@aszar.hu